Goede tekeningen besparen kosten

In het centrum van Amsterdam verrees tussen 2010 en 2013 een spraakmakend nieuw schiereiland: het IJDock. Croonwolter & Dros was verantwoordelijk voor de realisatie van de klimaat-, verwarming-, koeling- en luchtbehandelingsinstallaties van het Paleis van Justitie en van het hotel op het IJDock. PeoplePower leverde in een kort tijdsbestek ruim 200 tekeningen op voor een upgrade van de werkvoorbereiding. Arie Trouwborst, projectleider bij PeoplePower en betrokken bij dit project vertelt over de gemaakte tekeningen.

Hoge kwaliteit werktekeningen

Met de bestektekeningen als uitgangspunt, maakt PeoplePower werktekeningen van hoge kwaliteit om de bouw zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Op de bouwplaats is geen opslagplaats voor materialen aanwezig, daarom produceert Croonwolter & Dros in de prefab fabriek hapklare brokken die naar het IJDock vervoerd worden. Hiervoor zijn de materiaallijsten die PeoplePower opstelt zeer handig. Arie: “De trend in de bouw is efficiëntie. Dit merk je bijvoorbeeld door het veranderen van de montagemethoden: steeds meer koppelingen en minder laswerk. En dat betekent dat ook dat de voorbereidingen van het bouwproces steeds nauwkeuriger worden. Met goede tekeningen bespaar je kosten tijdens de rest van het bouwproces.”

Kosten besparen

De keuze voor uitbesteding van het tekenwerk aan PeoplePower was snel gemaakt. Arie: “Croonwolter & Dros heeft niet genoeg tekenaars om in korte tijd de hoeveelheid tekeningen te produceren die voor zo’n groot project nodig zijn. En bij PeoplePower zitten allemaal doorgewinterde Stabicad-tekenaars die weten hoe ze de intelligentie van de software moeten inzetten. Bijvoorbeeld het 3D tekenen en het automatisch opstellen van materiaallijsten. In 3D weet je zeker dat het tekenen gecoördineerd gaat, met diverse installaties die elkaar kruisen. Dat geeft rust op de bouwplaats. Anders kan het zijn dat het werk van de monteurs stagneert. Ook helpen we Croonwolter & Dros met goede tekeningen een kwaliteitsslag te maken in de werkvoorbereiding.”

Goede ervaringen

Vanuit een vorig project heeft Croonwolter & Dros goede ervaringen met PeoplePower opgedaan. Arie: “We kregen positieve feedback van Croonwolter & Dros dat we de verwachtingen helemaal waar hebben gemaakt. We scoren hoog op de beoordelingscriteria duidelijkheid en uniformiteit. Dat blijkt voor Croonwolter & Dros uit de codering van alle appendages en de vermelding ervan in de materiaallijst. Zo kan een monteur eenvoudig zien wat en hoeveel hij nodig heeft.”

Duidelijkheid en uniformiteit

PeoplePower levert de tekeningen in dwg-formaat aan. Na een controleslag door Croonwolter & Dros en een adviseur zetten we alle tekeningen op een intranet. Waar alle leden van het bouwteam de tekeningen kunnen bekijken. Arie: “Met het uitbesteden van het tekenwerk aan PeoplePower heeft Croonwolter & Dros de piek in de voorbereidingen af kunnen vlakken. De samenwerking tussen Croonwolter & Dros en PeoplePower heeft toekomst. Dat bleek wel bij de positieve evaluatie van dit project. Voor Croonwolter & Dros gaf het goede resultaat de doorslag om PeoplePower een volgende keer weer in te schakelen. Het IJDock is geen standaard project waar we niet alleen hebben getekend, maar ook met de klant hebben meegedacht.”