Als er zich een storing of calamiteit voordoet, heeft dat invloed op het gebruik en de veiligheid van een gebouw. Denk aan een stoomleiding die springt waardoor de operatiekamer van een ziekenhuis niet kan functioneren. Waar in de leiding vormt zich het knelpunt exact? Of als er problemen zijn met het ventilatiecircuit: moet de monteur regelklep A of regelklep B afsluiten om een afdeling te ontkoppelen van luchtaanvoer? De oplossing ligt bij slimme principeschema's.

Principeschema's

Principeschema's geven u inzicht in alle werktuigbouwkundige installaties en het leidingwerk dat uw gebouw op dat moment heeft. Knelpunten kunt u snel en efficiënt lokaliseren. 

De principeschema's zijn een onmisbare aanvulling op uw gebouwinformatie. Samen met nauwkeurige plattegronden en elektratekeningen krijgt u nog meer inzicht in uw gebouw. Principeschema's brengen installaties in één schematische tekening in beeld: bijvoorbeeld luchtbehandelinginstallaties, riolering, CV- , GKW- en stoominstallaties, koelsystemen en sprinklerinstallaties.

Installaties in kaart: van kelder tot bovenste verdieping

Door werktuigbouwkundige installaties in te tekenen en te digitaliseren ziet de engineer, de gebouwbeheerder of de installateur veel sneller in welke ruimte het probleem zich bevindt en welke oplossing hierbij past. Immers, alle installatietekeningen zijn schematisch met elkaar verbonden. Van de kelder tot de bovenste verdieping. De gebruiker wandelt hier als het ware eenvoudig doorheen, verdieping voor verdieping, bouwlaag overstijgend.

Elke ruimte meten wij in en zetten wij gedetailleerd op tekening. Bijvoorbeeld van het ventilatiecircuit brengen we alle maten en vertakkingen in kaart: de diameters van het hoofdkanaal, aanvoerleidingen, aftakkingen, regelkleppen, tot aan de roosters. 

De unieke codering in de schema's geven alle details weer en maken de principeschema's tot onmisbare informatiebronnen in de bouw- én beheerfase van een gebouw. Principeschema inzicht in alle werktuigbouwkundige installaties en het leidingwerk

Principeschema's en andere detailtekeningen kunnen we makkelijk digitaal beschikbaar maken in één online tool. 

Onze aanpak: archieftekening wordt gedigitaliseerd detailschema

Om tot slimme principeschema's te komen, bekijken wij eerst welke informatie u nodig heeft. Wij zijn flexibel in onze werkwijze en leveren altijd maatwerk. Grote of complexe gebouwen hebben bijvoorbeeld vaak een mix van oude en nieuwe gebouwdelen waarbij de actualiteit in tekeningen enorm verschilt. 

Zijn er slechts oude hard copy archieftekeningen beschikbaar? Zijn er blinde vlekken of zijn tekeningen verouderd? Onze tekenaars beginnen met het maken van een basis plattegrondtekening en gaan het veld in. Op de knieën inmeten, foto's maken, schetsen. Ze beginnen in de kelder om vervolgens ruimte na ruimte af te gaan en te eindigen bij de hoogste verdieping. Dit zijn grote projecten, waarbij we eerst 2D plattegronden of 3D modeltekeningen maken in AutoCAD of Revit. Voor het inmeten kunnen wij overigens ook gebruik maken van de 3D scanning techniek.

Zodra er actuele plattegronden zijn, starten we met het in kaart brengen van de installaties in principeschema's. Deze detailtekeningen kunnen we samen met alle overige gebouwinformatie digitaal beschikbaar maken in één online tool. In deze Webviewer kan iedereen alle gebouwinformatie op elk moment inzien, van monteur tot projectmanager.