Als er een stoomleiding springt, kan de operatiekamer van een ziekenhuis niet functioneren. Waar in de leiding vormt zich het knelpunt exact? Of als er problemen zijn met het ventilatiecircuit: moet de monteur regelklep A of regelklep B afsluiten om een afdeling te ontkoppelen van luchtaanvoer? De oplossing ligt bij slimme principeschema's.

Principeschema's

Principeschema's geven u inzicht in alle werktuigbouwkundige installaties en het leidingwerk dat uw gebouw op dat moment heeft. Knelpunten kunt u snel en efficiënt oplossen. 

De principeschema's zijn een onmisbare aanvulling op uw gebouwinformatie. Samen met nauwkeurige plattegronden en elektratekeningen, krijgt u nog meer inzicht in uw gebouw. Principeschema's brengen installaties in beeld, in één schematische tekening. Luchtbehandelinginstallaties, riolering, CV- , GKW en stoominstallaties, koelsystemen en sprinklerinstallaties.

Installaties in kaart van kelder tot bovenste verdieping

Door werktuigbouwkundige installaties nauwkeurig in te tekenen en te digitaliseren ziet de engineer, de gebouwbeheerder of de installateur veel sneller in welke ruimte het probleem zich bevindt en welke oplossing hierbij past. Immers, alle installatietekeningen zijn schematisch en in vertakkingen met elkaar verbonden. Van de kelder tot de bovenste verdieping. De gebruiker 'wandelt' hier eenvoudig doorheen, verdieping voor verdieping, bouwlaag overstijgend.

Elke ruimte meten wij in en zetten wij gedetailleerd op tekening. Van het ventilatiecircuit bijvoorbeeld, brengen we alle maten en vertakkingen in kaart: de diameters van het hoofdkanaal, die van de aanvoerleidingen, de aftakkingen, de regelkleppen, compleet tot aan de roosters. 

De unieke codering in de schema's geven alle details weer en maken de principeschema's tot een onmisbare informatiebron in de ontwerp- én beheerfase van een gebouw. 

Onze aanpak: Archieftekening wordt gedigitaliseerd detailschema

Om tot slimme principeschema's te komen, bekijken wij eerst welke informatie u nodig heeft. Onze werkwijze verschilt per project. Grote of complexe gebouwen hebben bijvoorbeeld vaak een mix van oude gedeeltes en nieuwe gebouwdelen waarbij de actualiteit in tekeningen enorm verschilt. 

Zijn er slechts oude hard copy archieftekeningen beschikbaar? Zijn er blinde vlekken of zijn tekeningen verouderd? Onze tekenaars beginnen met het maken van een basis plattegrondtekening en gaan letterlijk het veld in. Op de knieën inmeten, foto's maken, schetsen. Zij beginnen in de kelder om vervolgens ruimte na ruimte af te gaan en te eindigen bij de hoogste verdieping. Dit zijn grote projecten, waarbij we dus eerst 2D plattegronden of 3D modeltekeningen maken in AutoCAD of Revit, voordat we kunnen starten met het in kaart brengen van de installaties in principeschema's.  
Voor het inmeten kunnen wij overigens ook gebruik maken van de 3D scanning techniek.

Zodra er actuele plattegronden zijn, starten we met de principeschema's. Deze detailtekeningen kunnen we samen met alle overige gebouwinformatie digitaal beschikbaar maken in één online gebruikerstool. In deze webviewer applicatie kan iedereen alle gebouwinformatie op elk moment inzien, van monteur tot projectmanager.