Terug naar overzicht

VR-bril ontwikkelingen

Virtual Reality (VR) spreekt tot de verbeelding. Logisch, je kunt heerlijk fantaseren over de mogelijkheden die hiermee voor het grijpen liggen. Op het vlak van entertainment, maar ook professioneel staat de technologie op het punt om door te breken. Hoe kan de wereld van de bouw en installatietechniek gebruikmaken van deze technologie?

Mixed Reality

Onlangs maakten we kennis met een andere variant, Mixed Reality. Microsoft lanceerde de Hololens: een bril waardoor de werkelijke omgeving samensmelt met virtuele beelden, ook wel hologrammen. Hiermee beleef je virtuele realiteit ineens in je eigen woonkamer, op je bureau, op kantoor of buiten op een terrein. Maar hoe kan de wereld van de bouw en installatietechniek gebruik maken van deze technologie? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij. Gewoon om eens met elkaar te kijken waar het naartoe kan gaan en welke toepassing levensvatbaar is.

Inzicht in het model

De eerste toepassing is het tonen van een 3D -model van een technische ruimte. De hologram van de ruimte is op iedere fysieke plek neer te zetten, waar je maar wilt. Bijvoorbeeld op de vloer of op tafel. Volledig in 3D en in grootte schaalbaar. Dit geeft prachtig inzicht in het leidingwerk ten opzichte van het constructieve deel van de ruimte en andere installatietechnische componenten. De demonstratie toont nu nog alleen geometrie, maar je kunt je voorstellen dat een dergelijk model meer intelligentie bevat, zoals productinformatie, feedbackinformatie, status en planning. Dit zou zomaar een onderdeel van een bouwvergadering kunnen worden waarin verschillende partijen helder inzicht krijgen in de ontwerpen van verschillende disciplines.

Intelligente 3D-objecten

De tweede toepassing is het plaatsen van een installatietechnisch product als hologram in een echte ruimte. De Hololens opent de MEPcontent browser en downloadt van MEPcontent.eu een 3D-model van een Remeha-cascadeopstelling. Deze opstelling plaats je bijvoorbeeld in een technische ruimte. Iedere centimeter telt, coördinatie is dus belangrijk. Mooi is dat de Hololens ‘hosting’ ondersteunt. Je kunt de CV-opstelling tegen een wand drukken of, bij een vloeropstelling, op de vloer plaatsen. De productmodellen op MEPcontent zijn waarheidsgetrouw. Dit betekent dat de werkelijke afmetingen van de opstelling zichtbaar zijn en dat alle aansluitingen op exact de juiste plek getoond worden. Je kunt op deze manier dus vooraf zien of de opstelling in de ruimte past en goed aangesloten kan worden.

In de onderhoudsfase

Tot slot kan de technologie ook uitkomst bieden bij een installatietechnisch product in werking. Bijvoorbeeld de manier waarop een ketel of een pomp fysiek in het gebouw staat. De servicemonteur kijkt met de Hololens naar de ketel en ziet direct real-time gegevens over draaiuren, gepland onderhoud en eventuele storingen. Met duidelijke visuele instructies die door de fabrikant zijn meegeleverd, kan de monteur onderhoud plegen of storingen verhelpen. Daarnaast heeft de Hololens ook nog een camera aan boord. Kom je er als service monteur even niet uit? Met een druk op de knop kijkt een collega of fabrikant mee en helpt je op weg.

Science fiction of nabije toekomst? De tijd zal het leren. De eerste veelbelovende stappen in de technologie zijn in ieder geval gezet. Wij zijn geïnspireerd en volgen de ontwikkelingen op de voet. Samen met de branche.

Deel dit met uw netwerk:

Prefab als coördinatietool

Volgende inzicht

Prefab als coördinatietool