Terug naar overzicht

BIM-engineering voor Feringa Building

PeoplePower werkt mee aan de realisatie van dit indrukwekkende gebouw voor Rijksuniversiteit Groningen. In opdracht van het consortium De Groot-Lammerink Installatiecombinatie verzorgen wij de engineering voor diverse installatieonderdelen. Door de omvang en complexiteit van het gebouw en de geavanceerde technieken een geweldige uitdaging voor PeoplePower. 

Feringa Building is een bijzonder gebouw. Met 64.000 m2 vloeroppervlakte is het één van de grootste universiteitsgebouwen van Nederland. Het biedt straks plek aan kantoren, collegezalen en allerlei specialistische (trillingsvrije) laboratoria. Wat getallen daarbij: drie kilometer aan labtafels, dertig laserlabs en 450 zuurkasten. De laboratoria worden zo gemaakt dat ze uitwisselbaar zijn. Van een fysisch lab kan zonder veel effort een (bio)chemisch lab worden gemaakt.

De opdracht voor de Groot-Lammerink bevat het aanleggen van ca. 90 miljoen euro aan installaties. Aan PeoplePower de uitdaging om hiervoor goede werktekeningen te realiseren. Eind 2019 zijn we gestart en de planning loopt over een aantal jaren. Op piekmomenten werken meer dan tien van onze engineers gelijktijdig aan het project. Wekelijkse opleveringen van 120 A0-werktekeningen zijn niet uitzonderlijk.

Ervaring

Onze jarenlange ervaring in zowel de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige branche komt bij deze opdracht goed van pas. De dichtheid aan installaties, en het gebruik van prefab en modulair bouwen voor het leidingwerk, stelt hoge eisen aan het modelleerwerk. PeoplePower levert de modellen zeer gestructureerd en gestandaardiseerd aan. Daarna volgt het opknippen in modules en worden die modules vervaardigd en bevestigd door de De Groot-Lammerink.

Innovaties

PeoplePower is verantwoordelijk voor de BIM-coördinatie en organiseert wekelijks clashsessies met de andere partijen. PeoplePower bereidt deze sessies nauwkeurig voor zodat knelpunten snel en efficiënt kunnen worden opgelost. Naar aanleiding van deze bijzondere opdracht hebben onze ontwikkelaars een nieuwe oplossing bedacht om clashes te visualiseren per discipline. Een mooie spin-off in kennis en ervaring voor onze engineers.

Ook tijdens de bouw wordt er volop gebruik gemaakt van innovaties. Het gebruik van een boorrobot zorgt voor een enorme verbetering in snelheid en efficiency. En een grote besparing aan arbeidstijd die mede dankzij de door PeoplePower geëngineerde modellen gerealiseerd kon worden.

Al met al vinden er bij het realiseren van dit geavanceerde gebouw met alle state-of-the-art technieken en faciliteiten, ook in de bouw en voorbereiding al zeer innovatieve, technische hoogstandjes plaats. We hebben er alle vertrouwen in dat Feringa Building een stimulerende omgeving wordt voor de onderzoekers van de toekomst.

Deel dit met uw netwerk:

Geïnteresseerd in het werk van onze engineers?

Geïnteresseerd in het werk van onze engineers?

Bel met Arie TrouwborstWijzigingen doorgeven nu nog eenvoudiger

Volgende inzicht

Wijzigingen doorgeven nu nog eenvoudiger