Met een vloeroppervlakte van 64.000 m2 behoort het Feringa Building tot de grootste universiteitsgebouwen van Nederland.

Met een vloeroppervlakte van 64.000 m2 behoort het Feringa Building op het Zernikecomplex in Groningen tot de grootste universiteitsgebouwen van Nederland. Het nieuwe gebouw herbergt kantoren en collegezalen, maar biedt ook plaats aan diverse laboratoria, drie kilometer aan labtafels, 30 laserlabs en 450 zuurkasten. In opdracht van installateur De Groot-Lammerink verzorgde PeoplePower zowel de BIM-coördinatie als de installatietekeningen voor de E- en W-installaties in het imposante universiteitsgebouw.

Prachtige uitdaging

Arie Trouwborst was namens PeoplePower als projectleider betrokken en kijkt terug op een ‘prachtige uitdaging’. “Het nieuwe Feringa Building spreekt in meerdere opzichten tot de verbeelding. De complexiteit en de omvang van het gebouw zijn op zichzelf natuurlijk al indrukwekkend. Maar ook de grote hoeveelheid installaties, waarvan een significant aantal zeer geavanceerde, en het gebruik van prefab onderdelen maakten van dit project een prachtige uitdaging. Voor ons hele team was het fantastisch om al onze kennis en ervaring met BIM-modelleren voor dit project in de praktijk te brengen.”

 

Heel veel productie in korte tijd

De werkzaamheden voor het nieuwe Feringa Building startten in 2019, waarna het gebouw begin 2024 in gebruik werd genomen. Een omvangrijke klus, zo blikt Arie terug. “We stonden voor de opdracht om tekeningen te maken voor installaties met een totale waarde van zo’n 90 miljoen euro. Op piekmomenten leverden we heel veel productie in korte tijd. Weken waarin we 120 A0-tekeningen opleverden, waren daarbij geen uitzondering. Met enige regelmaat werkten we met vijftien collega’s tegelijk aan dit project. Gelukkig beschikken we over de capaciteit en de flexibiliteit om dat allemaal te kunnen regelen.” 

Engineering vlot en efficiënt geregeld

Naast het opleveren van installatietekeningen verzorgde PeoplePower ook de coördinatie van het BIM-model. “Een groot deel van de installaties is in prefab onderdelen vervaardigd. Dat maakte de puzzel om alle installaties goed en zonder knelpunten in de constructie van het gebouw te verwerken extra complex. Om daarin het overzicht te bewaren, hebben we gewerkt met een BIM-model. Iedere week kwamen we met alle betrokken partijen bij elkaar voor onderling overleg. Om de relevante clashes per discipline voor iedere partij helder te visualiseren, bedachten onze ontwikkelaars een slimme oplossing. Dat heeft ons geholpen om de engineering vlot en op een efficiënte manier met elkaar te organiseren.” 

Slimme innovaties integreren in BIM-modellen

In het nieuwe Feringa Building zijn tal van geavanceerde faciliteiten en state-of-the-art technieken verwerkt. Ook tijdens de bouw zelf speelde innovatie een belangrijke rol. Het gebruik van een boorrobot is daar een mooi voorbeeld van. Arie: “De boorrobot heeft onze opdrachtgever geholpen om de benodigde arbeidstijd sterk te reduceren. Dankzij de boorrobot is het gelukt om een enorme slag te maken in snelheid en efficiency. Ook over dit soort innovaties denken we bij PeoplePower graag na als we BIM-modellen maken. Het geeft voldoening om onze opdrachtgevers zo een stukje meerwaarde te bieden. Zo wordt een eindresultaat echt iets waar we samen positief op terugkijken. Ook het nieuwe Feringa Building is weer zo’n visitekaartje waar we trots op zijn!”